Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ...ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ...

Έκλεισα την 507η σελίδα του βιβλίου. Τελείωσε η ιστορία και μου άφησε θλίψη και χαρά σε βουρκωμένα μάτια. Όχι, δεν φταίνε οι φορτισμένες μέρες, ούτε η θρησκευτική κατάνυξη. 
Φταίνε οι αλήθειες που αρθρώνει στον 'Τελευταίο Πειρασμό' ο Νίκος Καζαντζάκης, ο πολιτικός του λόγος, οι συμβολισμοί του, οι εικόνες που πλάθει μ'αυτές τις υπέροχες, εξαιρετικές του λέξεις, τα συναισθήματα που αναβλύζουν απο κάθε λέξη. 
Φταίει κυρίως η πίκρα που μένει. Η πίκρα απέναντι στη διαπίστωση ότι ο άνθρωπος θα κουβαλάει πάντα στο ίδιο σακίδιο την ηλιθιότητα με την ευφυία του, την απιστία με την πίστη του, την   αδυναμία με τη δύναμη του, τον φόβο με το θάρρος του. 
Μένει μια πίκρα όμως και για την στενομυαλιά του ανθρώπου, τις εμμονές του, την υποκρισία του. Προσπαθώ ακόμη και τώρα να καταλάβω για ποιόν λόγο αφορίστηκε ο Καζαντζάκης γι'αυτό το βιβλίο...??? Όχι απλά σέβεται το πρόσωπο του Χριστού, αλλά τολμάει και κατορθώνει να μπει τόσο βαθειά στην ανθρώπινη υφή Του- αυτήν ακριβώς που δεν προσεγγίζει η Εκκλησία- ώστε να γίνεται ο θεάνθρωπος ένας δικός σου άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με τα πάθη του, τα λάθη του, τις συγκρούσεις του, την απελπισία και την απόλυτη ΑΓΑΠΗ να τον κυνηγούν. Να προσπαθεί να συνταιριάξει το σπαθί με το φιλί, το ψωμί με την ελπίδα, την υποταγή με τις φτερούγες...Πλάι του ένα σμάρι ακατέργαστοι μαθητές, αμόρφωτοι, φοβισμένοι. Και ένας Ιούδας εξίσου ανθρώπινος που πιστεύει στη συλλογικότητα και την ελευθερία με όχημα τη βία. Είναι ο μόνος μήπως, ακόμη και σήμερα? Σαν να είναι το alter ego του Χριστού. Η άλλη του όψη, αυτή που τον βοηθά να αντέχει για να μεταδίδει το "αγαπάτε αλλήλους". Και όταν ο θεάνθρωπος λυγίζει και παρασύρεται απο τον Πειρασμό σε ένα μικρό, ταπεινό όραμα -να ήταν λέει ένας απλός άνθρωπος με οικογένεια και ανεμελιά- πάλι ο Ιούδας τον 'ξυπνάει' απο το λήθαργο. Επιστρέφει στο πληγιασμένο Του σώμα πάνω στο Σταυρό, ψελλίζει το "Τετέλεσται" και "ήταν σα να'λεγε: Όλα αρχίζουν"...

*φωτογράφησα ηλιοφωτισμένο το εξώφυλλο...Έτσι, σαν υπενθύμιση ότι έχουμε άπλετο ΦΩΣ μέσα μας, κόντρα σε "πειρασμούς" και φόβους...Καλό Πάσχα. Καλή επ-Ανάσταση (για να θυμηθώ και το περσινό σύνθημα...;))

18 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι που αφιέρωσες ανάρτηση σε ένα τέτοιο πνεύμα! Αδικημένος από αρκετούς. Δοξάστηκε όμως στο εξωτερικό... και εδώ παγιδεύτηκε να μην είναι υποψήφιος για το Νόμπελ. Επιστρέφω στον Καζαντζάκη συχνά. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψηλώνει ο νους τ'ανθρώπου μέσα απο τις λέξεις του. Ευλογημένη γραφή...
      Καλή Ανάσταση φωτογραφάκι μου

      Διαγραφή
  2. τι να πει κανείς .....αλλή μια ελληνική γκάφα απέναντι σε ενα μεγάλο άνθρωπο.....να σαι καλά καλό μηνα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικροψυχίες ανθρώπινες Παναγιώτη μου. Στενός νους, στενές πράξεις...
      Καλημέρα σου

      Διαγραφή
  3. Ούτε εγώ κατάφερα ποτέ να καταλάβω γιατί τον αφόρισαν τον Καζαντζάκη.
    Εκείνον που πίστευε τόσο βαθιά, αληθινά...
    Στενόμυαλοι άνθρωποι, τόσο λίγοι μπροστά στο μεγαλείο του!
    Καλή επ-Ανάσταση βολτούλα μου:))!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως το'πες μικρή μου. Στενόμυαλοι. Και κυρίως στενο-ψυχοι...Επ-Ανάσταση να'χουμε...;)

      Διαγραφή
  4. Θα το αναζητήσω. Με όσα έγραψες μπήκα στον πειρασμό να το διαβάσω. Η σκέψη για την φωτογραφία εξαιρετική!
    Η ανάρτησή σου έχει το καταλληλότερο κλίμα για τις ημέρες του Πάσχα.

    Γιατί η εκκλησία αφόρισε τον Καζαντζάκη; Γιατί "ο άνθρωπος θα κουβαλάει πάντα στο ίδιο σακίδιο την ηλιθιότητα με την ευφυία του, την απιστία με την πίστη του, την αδυναμία με τη δύναμη του, τον φόβο με το θάρρος του" όπως έγραψες.

    Καλή Ανάσταση βολτίτσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψε με νησιωτάκι μου, θα νιώσεις μέσα σου συναισθήματα μεγάλα...Λόγια δε τα περιγράφουν. Αυτές τις μέρες ειδικά, πραγματικά αξίζει να ταξιδέψεις με το λόγο του Καζαντζάκη.
      Καλή Ανάσταση, επ-Ανάσταση...Σιμώνει...

      Διαγραφή
  5. παρόμοια σκεφτόμουν όταν το πρωτοδιάβασα και το ξαναδιάβασα πριν λίγους μήνες.
    ποιοί τον αφόρισαν; θυμάται κανείς τ΄όνομά τους, τα θεάρεστα έργα τους;
    καλή επΑνάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμ...Τελικά στη μνήμη μήπως κρίνονται όλα? Στη μνήμη που λυτρώνει...Και σε σένα Κόκο μου, καλή επ-Ανάσταση απο ό,τι σκλαβώνει

      Διαγραφή
  6. Είναι ένα απ’ τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Μεγαλειώδες από κάθε άποψη.
    Ο Καζατζάκης έγραψε όπως λίγοι τόλμησαν να γράψουν· σε κάθε σελίδα άφηνε κι ένα κομμάτι από τον εαυτό του.
    Δεν βραβεύτηκε με νόμπελ (ήταν υποψήφιος 3 φορές σύμφωνα με τη βικιπέδια) αλλά ούτε κι ο Ντοστογιέφκι πήρε απ' αυτό κι έτσι ισοψήφισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά μεγαλειώδες. Αξεπέραστος...Και έτσι όπως το είπες είναι. Κομμάτια του εαυτού του, διάφανα, χωρίς φτιασίδια...

      Διαγραφή
  7. ξερεις τι μου εκανες τωρα έτσι? εβγαλα το βιβλιο απο την βιβλιοθήκη
    , εχει κι αυτη τη δροσια που λέγαμε
    ακουγεται και η εκκλησια παραδιπλα
    θα τοτ κανω μια επανάληψη
    καλη ανασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το καταλληλότερο κλίμα για να το διαβάσεις. Λύτρωση άσωτε μου. Λύτρωση αυτή η γραφή.
    Καλή επ-Ανάσταση να'χουμε...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά Βολτίτσα!
    Πριν λίγες μέρες, "έπεσα" πάνω σ΄ένα ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 που μιλούσε για τα απόκρυφα ευαγγέλια και για τη βλάβη και τη παραμόρφωση της Διδασκαλίας του Χριστού από μερικούς αποστόλους και πάνω απ΄όλα από την εκκλησία... και το τρομερότερο ήταν το απόκρυφο ευαγγέλιο της Μαγδαληνής, όπου μιλάει για τον Χριστό... έτσι έτρεξα στο google και το διάβασα όλο (δεν είναι μεγάλο)και είναι ότι ωραιότερο- βαθύτερο-σοβαρότερο έχω διαβάσει, όλα αυτά στα γράφω, γιατί έτσι καταλαβαίνει κανείς το πώς και το γιατί η εκκλησία αφόρισε τον Καζαντζάκη... δεν είναι τυχαίο και όσα έγραψε και ο ίδιος για την Μαγδαληνή!

    ΑΦιλάκια και καλή μας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαθιές σκέψεις καλή μου. Πραγματικά σοφές. Και δυστυχώς το 'βαθύ' και 'σοφό' φοβίζει ορισμένους...;)
      Καλή μας συνέχεια...

      Διαγραφή
  10. Υπάρχει επίσημη διάψευση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι έγινε αφορισμός του Καζαντζάκη, μετά από αίτημα της δημοσιογράφου Ελένης Κατσουλάκη το 2003 για διαλεύκανση της υπόθεσης.
    Επειδή είναι πολύ διαφορετικά πράγματα η μελέτη του έργου ενός συγγραφέα και η παραφιλολογία η βασισμένη στη φήμη, θεώρησα καλό να παραθέσω τα παραπάνω...
    Ο τελευταίος πειρασμός, ο Καπετάν - Μιχάλης και ο Χριστός ξανασταυρώνεται είναι η τριλογία ας πούμε που κινητοποίησε τους δήθεν ευσεβείς, που ποτέ δεν μπόρεσαν άλλωστε να κατανοήσουν τους συμβολισμούς του έργου του και το βαθύ θρησκευτικό του αίσθημα...

    Xριστός ανέστη!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και πολύ καλά έπραξες, διότι ακόμη και το γεγονός ότι η διάψευση αυτή δεν είναι ευρέως γνωστή εξηγεί πολλά...
    Αληθώς... (και αμήν)...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή