Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟ-ΒΟΛΤΕΣ...


*(στη φωτό, έργο του Ανδρέα Νικολάου).
Λοιπόν...Το είχα υποσχεθεί εδώ και καιρό στο feggari και τώρα ήρθε η ώρα για μια βόλτα στο βιβλιόκοσμο μου...Διάλεξε και πάρε...
*Ένας Οδυσσέας, συνειδητά αυτοεξόριστος σε ένα Κόκκινο Σπίτι επιτρέπει να εισβάλλει στη ζωή του η μελωδία. Μπλουζ το όνομα της, κουβαλά τις δικές της "εξορίες" και του υπενθυμίζει τι σημαίνει ζωή. Διαφορετικοί και οι δύο απο τους υπόλοιπους του χωριού, εκπροσωπούν στα μάτια των κατοίκων του άγνωστου τόπου, το Κακό. Τους διώχνουν με φωτιά. Δεν γνωρίζουν όμως ότι έτσι τους απελευθερώνουν απο τα βαρίδια του παρελθόντος τους. Αν σ'αρέσει η Φακίνου και οι ψυχαναλυτικές ιστορίες, θα βρεις ωραίες εικόνες εδώ.
("Οδυσσέας και Μπλουζ", Ευγενία Φακίνου, εκδ. Καστανιώτη)
*Η Βασιλική σε ένα μονόλογο παραληρηματικό, σε οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια μέχρι να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει. Ένοχη ή εγκατελλειμένη; Με λόγο που "απογυμνώνει" φοβίες και ανείπωτα, πιστεύει πώς όταν ραγίσει κάτι κολλάει. "Γιατί παρακαλώ να μη κολλάει; Όταν είναι για σένα πολύτιμο το ραγισμένο, κάνεις ό,τι μπορείς για να κολλήσει ξανά. Μένει το σημάδι βέβαια, αλλά και αυτό δεν βλάπτει. Ίσα ίσα τα σημάδια είναι για να μην ξεχνάμε, να προσέχουμε...". Και έτσι πορεύεται...Θα σε ξαφνιάσει το τέλος...
("Βασιλική", Βάσω Νικολοπούλου, εκδ. Πόλις)
*Η πραγματικότητα είναι τόσο μα τόσο διαφορετική για τον καθένα...Άλλη για τον ναυτικό, άλλη για τον στεριανό, άλλη για τον ηλικιωμένο, τον απόκληρο, το μετανάστη, τον τρελό, τον πολιτικό...Ωστόσο ένα είναι κοινό για όλους: "Η καταλυτική δύναμη εκείνου που τα χωνεύει όλα, που κάνει την εμπειρία παρελθόν και την εικόνα ανάμνηση. Του χρόνου".
("Τα φαινόμενα απατούν", Στέλιος Μάινας, εκδ. Καστανιώτη. Το πρώτο βιβλίο του γνωστού ηθοποιού με διηγήματα).
*Και να που η κρίση δεν αφήνει απ'εξω ούτε τον αστυνόμο Χαρίτο. Και δεν του φτάνει που ζει όπως όλοι μας τις περικοπές μισθών, συντάξεων, το ΔΝΤ και το κακό συναπάντημα, μέσα σε μια Αθήνα που δεν έχει δρόμο να διαβείς απο τις πορείες, τους μετανάστες κτλ, έχει να εξιχνιάσει και τις δολοφονίες απο έναν τύπο που αποκεφαλίζει τα θύματα του...Πολύ καλά δομημένη ιστορία στην κάθε λεπτομέρεια της. Έχει μάθει πια ο Μάρκαρης...
("Ληξιπρόθεσμα δάνεια", Πέτρος Μάρκαρης, εκδ. Γαβριηλίδης. Το πρώτο μιας "τριλογίας της κρίσεως" όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας).
*Η νυχτερινή διασκέδαση τη δεκαετία του εξήντα και του σήμερα... Τότε ήταν τζόγος, γυναίκες, ποτό και χασίς. Τότε όμως υπήρχε ΜΟΥΣΙΚΗ, καθαρή και γεμάτη. Σήμερα μοιάζει να'ναι θολή, περίεργη...Ο Γιαννίκος που έζησε όσο κανείς τη νύχτα της Θεσσαλονίκης μέσα απο τα νυχτερινά κέντρα που δημιούργησε κάνει ένα εξαιρετικό ταξίδι στο τότε, μιλώντας για πρόσωπα και πράγματα έξω απο τα δόντια. Πολύ καλό το φωτογραφικό υλικό.
("Ένας βούρκος με γαρδένιες", Γιαννίκος, εκδ. Ιανός. Βιογραφία)
*Ένα είναι το σίγουρο... "Η ιστορία των ανθρώπων είναι η ιστορία της ασυννενοησίας με το Θεό. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε εκείνον και εκείνος εμάς...". Ο Σαραμάγκου φέρνει τα πάνω κάτω στη Βίβλο. Καταλύτης το χιούμορ του, η ειρωνεία και ο σαρκασμός για ό,τι μπορεί να είναι αλλιώς αλλά ο ανθρώπινος νους το μεταφέρει κατά πώς τον βολεύει...Το λάτρεψα!!
("Κάιν", Ζοζέ Σαραμάγκου, εκδ. Καστανιώτη. Το τελευταίο βιβλίο του νομπελίστα πριν πεθάνει τον περασμένο Ιούνιο).

10 σχόλια:

  1. εκανες επαγγελματικη παρουσιαση κοριτσι.. θα μπορουσες να εχεις τη σελιδα σου σε περιοδικο ή μηπως εχεις;)

    !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @❤
    Ελπίζω να αποζημίωσε την επιθυμία!
    *κοντά πέφτεις...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάπου είδα ότι η δημιουργία του Α.Νικολάου έχει τίτλο: "Voyage-Blue" και φυσικά είναι μια καλή επιλογή για την ανάγνωση, για το ταξίδι που προσφέρει η ανάγνωση ενός καλογραμμένου βιβλίου! Όπως ίσως ο "Οδυσσέας και Μπλουζ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωπ, επιτέλους και κάτι στα "γούστα" μου.
    Μουσική, δεν ξέρω.
    Στίχους, ούτε.
    Φωτογραφία, όχι.
    Αλλά από βιβλία κάτι σκαμπάζω.

    Χωρίς να υποτιμώ κανένα από όσα παρουσίασες (είναι αλήθεια με επαγγελματικό τρόπο) μιας και κανένα δεν έχω διαβάσει απ'αυτά, θα προτιμήσω το τελευταίο λόγω συγγραφέα. Τον γνώρισα πρόσφατα διαβάζοντας στη σειρά δύο του, το "κατά ιησούν ευαγγέλιο" και το "ο άνθρωπος αντίγραφο" και με μάγεψε. "Κάιν" λοιπόν το επόμενο που θα αγοράσω.

    Βολτίτσα μου πόσο κοντά έπεσε η Καρδούλα;
    Μπορώ να σε διαβάζω κι αλλού; κάπου σχετικά με βιβλία; Χάρη θα μου κάνεις αν μου δείξεις πηγές για βιβλία.

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Caesar
    Καίσαρα μου αυτός ο πίνακας έχει τίτλο "The journey II". Ακριβώς όπως το είπες: ταξίδι...

    @meggie
    Αξίζει να διαβάσεις τον Κάιν λοιπον, αφού έχεις γεύση απο Σαραμάγκου. Επ'ευκαιρίας ψάξε και το "Περι φωτίσεως". Πάλι δικό του, απο τις ίδιες εκδόσεις με θέμα του αυτή τη φορά τις εκλογές! Νομίζω θα τον απολαύσεις
    Τώρα για το που μπορείς να με διαβάζεις...Δεν θα ήθελα να αυτοδιαφημιστώ είναι η αλήθεια ;)
    Για βιβλία όμως θα μπορούσες να παίρνεις ιδέες, αν κάνεις μια γύρα σε εφημερίδες κυρίως Κυριακή. Όλες διαθέτουν ειδικές παρουσιάσεις για τις νέες εκδόσεις. Και μπορείς και ηλεκτρονικά βέβαια να μπεις να τα δεις...Εδώ είμαστε όμως για να βιβλιοτριγυρνάμε! Δεν ξέρω αν βοηθάω...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βολτίτσα συγγνώμη αν επιμένω.
    Τις κυριακάτικες εφημερίδες τις ξεσκονίζω (δύο αγοράζω), από το net επίσης ήδη έχω βρει μπλογκ που παρουσιάζουν βιβλία, αλλά η αναζήτηση δεν σταματά.
    Ίσως με ένα μέηλ θα απέφευγες την αυτοδιαφήμηση, αφού έτσι το νιώθεις, αλλά εγώ θα το χαιρόμουν να έχω δικό μου άνθρωπο στο κόσμο των εκδόσεων.
    Δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια να ανταποκριθείς. Όπως το νιώσεις.
    Σ'ευχαριστώ μάτια μου

    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @meggie
    Δεν είμαι στο χώρο των εκδόσεων μάτια μου. Στον κόσμο της γραφής είμαι και έτσι ενημερώνομαι πιο άμεσα. Το mail δεν είναι κακή ιδέα. Θα σου πω νεώτερα...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύω τα βιβλία, τα βιβλιοπωλεία, όλα τα συναφή!!! Τόσο καλό το τελευταίο βιβλίο του Σαραμάγκου; Άντε να δω πότε θα προλάβω να διαβάσω όσα θέλω.. Το βιβλίο του Μάινα σου άρεσε; Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Roadartist
    Ε, πώς θα μπορούσε μια καλλιτέχνιδα αλλιώς;)
    Τον λάτρεψα το Σαραμάγκου και κρίμα που δεν τον είχα διαβάσει νωρίτερα, μολονότι είχα βιβλία του, αλλά όπως λες τι να πρωτοπρολάβει κανείς...Του Μάινα δεν είναι κακό. Ως πρώτη προσπάθεια είναι καλά πλασμένο. Δεν συμπαθώ όμως ιδιαίτερα τα διηγήματα. Θα ήθελα να δω μυθιστόρημα του. Απο εκεί και πέρα όμως όλα είναι υποκειμενικά στην Τέχνη! Σωστά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή